Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie

Voetreflexologie, wordt ook wel Reflexzone-therapie genoemd. Dit is een therapie die er vanuit gaat dat de energiebanen die door het lichaam lopen in de voeten eindigen. Reflexzones in de voet zijn in feite een weerspiegeling van onze lichaamsdelen. Hun locatie en onderling verband op de voeten volgen een logisch anatomisch patroon van het lichaam. Door drukpuntmassage op de voeten toe te passen kunnen bepaalde verstoringen, of blokkades, binnen het lichaam worden gevonden en behandeld.

Reflexologie is een boeiende en doeltreffende methode. Die de blokkades in energiebanen kan opheffen. En het herstellend vermogen van het lichaam kan bevorderen. Wanneer de reflexpunten en reflexzones worden behandeld zal er ontspanning optreden. De energie zal weer vrij kunnen stromen. Hierdoor worden de organen en lichaamsdelen gestimuleerd en zullen de klachten verminderen. Met als resultaat het herstel van lichamelijk en geestelijk evenwicht.

Toepasbaar bij

  • Pijnen (hoofd, nek, rug, schouders, gewrichten)
  • Spijsverteringsklachten (darm, maag, lever)
  • Vermoeidheidsklachten, stress, overspannenheid
  • Migraine, Astma, Allergieën
  • Overgangsklachten, depressies

Voetreflexologie - Goed geworteld zijn

‘Goed geworteld zijn’

Geschiedenis

Uit deze eeuwenoude geneeswijze is een methode ontwikkeld. Die op een goede manier onderwezen kan worden. Eunice Ingham, een leerling van Dr. Fitzgerald, heeft deze therapie in kaart gebracht, verder ontwikkeld en toegespitst op de voeten. Reeds vanaf 1967 worden leerlingen opgeleid tot Voetreflexologen in Europa volgens die methode. Natuurlijk is kennis belangrijk hierin. Echter de persoonlijke benadering is van groot belang. Evenals intuïtief aanvoelen en invoelen.

Ongeveer 5000 jaar geleden werd in India en China al behandeld door middel van drukpuntmassage. Ook indianen-stammen paste al een soort gelijke orgaanbehandeling toe. Vanaf het begin van de vorige eeuw wordt deze therapie met succes ook elders in de wereld toegepast.

De grondlegger van Reflexzone-therapie in de westerse wereld is de Amerikaanse arts Dr. W. Fitzgerald. Hij werkte als arts in klinieken in Wenen, Parijs en Londen. Sinds het begin van de vorige eeuw hield hij zich al bezig met het behandelen van organen door middel van drukpunten op de voeten. In 1916 werd de therapie na veel studie voor het eerst openlijk beschreven. Dr. Fitzgerald organiseerde ook cursussen.

Eeuwen geleden werd in China, India, Egypte en Noord en Zuid Amerika al een intuïtieve geneeswijze toegepast, op basis van drukpuntmassage. Hierbij werden organen en orgaansystemen behandeld.